0
kom

VODIČ ZA NJEGU MAČIĆA

24. travnja 2024.

Njega mačića

Savjeti i preporuke za prve dane suživota s mačićem

Pronaći malene mačiće bez majke može biti izazovno, ali uz pravilnu njegu, ljubav i pažnju, možete im pružiti priliku za sretan i zdrav život!

U nastavku ćemo istražiti korake koje trebate poduzeti kako biste se pravilno brinuli o malim krznenim prijateljima starosti do mjesec dana.

Toplina

Kada pronađete malene mačiće, prva briga treba biti održavanje njihove tjelesne temperature. Budući da su mladi, još uvijek nemaju sposobnost regulacije tjelesne temperature kao odrasle mačke. Iz tog razloga neophodno im je osigurati toplinu pomoću grijača za boce, grijaćih jastučića/termofora, specijaliziranih grijača ili toplih deka. Obavezno je paziti na to da nisu izloženi direktnom kontaktu s grijačima koji bi mogli izazvati opekotine. Važno je osigurati suho i toplo mjesto 24h.

Ponuda transportera i ležaljki za mace

Prehrana

Bilo da su mačići pronađeni bez majke ili ih majka jednostavno ne prihvaća, važno je pomoći im u hranjenju u ovom ključnom periodu. Potrebno je koristiti odgovarajuću mliječnu zamjenu, odnosno specijalnu formulu za mačiće koja sadrži sve potrebne hranjive sastojke.

Količinu treba prilagoditi tjelesnoj težini, dobi i zdravstvenom stanju mačića. Mačići zahtjevaju česte obroke, stoga ih je potrebno hraniti svaka dva do tri sata, čak i noću. Pri tome je potrebno koristiti bočicu za hranjenje i pažljivo pratiti njihovu težinu kako biste bili sigurni da dobijaju dovoljno hranjivih materija. Bočica će omogućiti kontrolu protoka mliječne zamjene, a ujedno i smanjiti rizik od gušenja.

Boca za mlijeko

Masiranje stomačića je od izuzetne važnosti kako bi se potakla probava. Nakon mjesec dana, mačići postaju biti samostalniji, ali i dalje zahtijevaju vašu skrb. U tom periodu im možete ponuditi mliječnu zamjenu na plitkoj zdjelici, te postepeno uz to uvoditi mokru hranu koja se lako žvače, u manjim količinama. Takav obrok bi se trebao poslužiti 4-6 puta dnevno. Nakon toga  započnite s uvođenjem čvrste hrane koja će u odraslom periodu predstavljati osnovu njihove prehrane.

Posude za hranjenje

Pobrinite se da uvedete raznovrsnu hranu kako bi se razvile njihove prehrambene navike, ali pri tome vodeći računa da uvođenje nove hrane uvijek bude postepeno, kako bi se probavni sistem što lakše prilagodio.

Higijena

Mačići u fazi do mjesec dana trebaju pomoć u obavljanju fizioloških potreba. Mladi mačići još uvijek ne znaju koristiti posudu za pijesak, stoga ćete morati pomoći u održavanju njihove higijene. Lagano trljajte njihovu genitalnu regiju vlažnim, toplim ručnikom kako biste potakli izlučivanje. Nakon toga, nježno ih obrišite suhim ručnikom kako biste uklonili višak tekućine. Nakon mjesec dana, počnite ih učiti korištenju posude za pijesak. Postavite plitku posudu s pijeskom i nježno stavite mačiće u nju nakon obroka ili kada primijetite znakove da su spremni za obavljanje fizioloških potreba sve dok ne nauče kako sami da obavljaju nuždu na mjesto predviđeno za to.

Ponuda toaleta i opreme za mace

Veterinarska njega

Nakon što pronađete mačiće, važno ih je odmah odvesti veterinaru na pregled. Veterinar će pregledati mačiće, provjeriti jesu li zdravi i pružiti vam upute o daljnjoj njezi. Također će vam dati informacije o rasporedu cijepljenja, korištenja antiparazitskih sredstava i preventivnoj skrbi obzirom da ovi mačići nemaju dovoljno razvijen imunitet i nisu dovoljno zaštićeni antitijelima majke koje ona inače prenosi putem mlijeka pa zahtijevaju veću pažnju. Nakon početne procjene, veterinar će preporučiti redovne preglede kako bi pratili napredak mačića i osigurali da se pravilno razvijaju. Redoviti posjeti veterinaru ključni su za održavanje zdravlja i dobrobiti mačića.

Socijalizacija

Dok se brinete o mačićima, važno je razvijati s njima emocionalnu vezu. Mazite ih, igrajte se s njima i provodite vrijeme blizu njih kako bi ste oni osjećali sigurno i voljeno. Ova veza nije samo korisna za mačiće, već i za vas. Mladi mačići su znatiželjni i željni istraživati svoju okolinu. Osigurajte im siguran prostor za istraživanje, ali budite oprezni s potencijalno opasnim predmetima.

Ponuda igračaka

Briga o pronađenim mačićima zahtijeva suradnju s veterinarom kako bi se osiguralo da dobiju najbolju moguću njegu i podršku. Slijedite savjete veterinara i budite pažljivi u pružanju ljubavi i brige kako biste tim malim krznatim avanturistima pružili šansu za sretan i zdrav život.

Vaši ljubimci, naša strast!

Tekst pripremila: Dr.vet.med. Adna Čajdin

Podijeli s prijateljima