0
kom

ZAŠTITA LJUBIMACA: Ključna odgovornost svakog vlasnika

27. ožujka 2024.

Pet City bolje od ikoga razumije duboku povezanost koju dijelite sa svojim ljubimcima i važnost njihovog zdravlja i sreće. Kao strastveni ljubitelji kućnih ljubimaca, predani smo širenju svijesti o potrebi pravovremene zaštite za naše voljene prijatelje. Stoga smo samo za Vas istražili zašto je pravovremena zaštita od potencijalnih opasnosti, poput parazita i bolesti, od najveće važnosti, uz naglašavanje nekih uobičajenih bolesti koje se mogu razviti ako se ne poduzmu preventivne mjere.

Bilo da vrebaju u okolini ili se skrivaju u tijelima naših ljubimaca, paraziti predstavljaju značajnu prijetnju njihovom zdravlju i sreći. Zbog toga, važnost antiparazitarne zaštite naših ljubimaca se ne može dovoljno naglasiti. Vanjski paraziti poput buha, krpelja i grinja ne samo da stvaraju nelagodu i iritaciju našim ljubimcima, već mogu prenositi i veoma opasne bolesti. S druge strane, unutarnji paraziti poput okruglih crva, srčanih crva i kukaca, predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike, pa čak mogu biti i smrtonosni ukoliko se ne liječe. Kao odgovorni vlasnici, naša je dužnost poduzeti proaktivne mjere kako bismo zaštitili naše ljubimce od ovih prijetnji.

U Pet Cityju razumijemo važnost zaštite vaših ljubimaca, zato nudimo sveobuhvatan asortiman antiparazitarnih tretmana koji odgovaraju potrebama vašeg ljubimca.

BRAVECTO
NEXGARD SPECTRA
SIMPARICA TRIO

Osigurajte potpunu zaštitu uz naš široki asortiman veterinarskih proizvoda koji uključuju Nexgard Spectra, Nexgard Combo, Simparica Trio, Bravecto i Foresto ogrlice. Ne čekajte da bude prekasno – poduzmite proaktivne korake kako biste zaštitili svoje ljubimce od parazita već danas.

NEXGARD COMBO CAT
FORESTO OGRLICA

Zašto je važno štititi svoje ljubimce na vrijeme:

  1. Sprječavanje bespotrebne patnje: Baš kao i ljudi, naši ljubimci su podložni raznim bolestima. Bez pravovremene zaštite, mogu postati žrtve stanja koja dovode do nepotrebne patnje i boli. Proaktivnim i budnim pristupom, vlasnici ljubimaca mogu smanjiti ove rizike i osigurati da njihovi ljubimci vode zdrav i ispunjen život.
  2. Ekonomska isplativost: Prevencija nije samo bolja od liječenja; često je i ekonomičnija. Veterinarski tretmani za bolesti mogu biti skupi, pogotovo ako se stanje znatno pogoršalo. Investirajući u preventivne mjere, vlasnici ljubimaca potencijalno mogu uštedjeti na visokim medicinskim računima na duge staze.
  3. Jačanje veze: Poduzimanje proaktivnih koraka za zaštitu vaših ljubimaca pokazuje vašu predanost i ljubav prema njima. To jača vezu između vas i vaših krznenih prijatelja, jer se oni oslanjaju na vas za svoje blagostanje.

Bolesti koje proizilaze iz neadekvatne i nepravovremene zaštite:

  1. Babezioza

Babezioza se prenosi ugrizom zaraženih krpelja, uglavnom onih koji pripadaju rodu Ixodes. Simptomi babesioze kod pasa mogu uključivati groznicu, letargiju, gubitak apetita, blijede desni, žuticu i u težim slučajevima zatajenje organa.

Prevencija babezioze uključuje korištenja sredstava za prevenciju krpelja, izbjegavanje područja gdje su krpelji učestali te redovito pregledavanje kućnih ljubimaca na krpelje nakon boravka na otvorenom.

  • Lajmska bolest (Borelioza)

Prenosi je zaraženi krpelji, a može uzrokovati groznicu, hromost, oticanje zglobova, i, ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnijih komplikacija poput oštećenja bubrega.

Redovita upotreba proizvoda za zaštitu od krpelja i temeljni preglede vaših ljubimaca nakon aktivnosti na otvorenom smanjuju rizik od razvoja ove bolesti.

  • Sarkoptična šuga

Ovi krpelji buše kožu, uzrokujući intenzivan svrab, upalu i lezije na koži. Infekcija se obično događa putem direktnog kontakta s zaraženom životinjom ili kontaminiranim prostorima za život.

Simptomi kod kućnih ljubimaca uključuju intenzivni svrab, gubitak dlake, crvenilo, krastice i zadebljanje kože (posebno oko ušiju, laktova, skočnih zglobova i trbuha).

Prevencija uključuje održavanje dobre higijenske prakse, poput redovnog čišćenja i dezinfekcije prostora za život. Budući da neki preparati protiv buha i krpelja, također pružaju zaštitu i protiv grinja, njihova upotreba smanjuje rizik od pojave šuge.

  • Bolest srčanog crva

Uzrokovana ubodom zaraženog komarca, bolest srčanog crva utječe na srce, pluća i krvne žile zaraženih kućnih ljubimaca, što dovodi do simptoma poput kašljanja, letargije i poteškoća s disanjem.

Mjesečna primjena preventivnih sredstava protiv srčanog crva bitna je za zaštitu kućnih ljubimaca od ove potencijalno opasne bolesti.

  • Lajšmanioza

Riječ je o bolesti koja se prenosi ugrizom zaraženih komaraca pijavica. Psi su primarni rezervoari, iako se zaraziti mogu i ljudi, te druge životinje.

Simptomi kod pasa mogu uključivati lezije na koži, gubitak dlake, gubitak težine, letargiju, otečene limfne čvorove i u težim slučajevima zatajenje bubrega.

Prevencija lajšmanioze uključuje smanjenje izloženosti komarcima i korištenje zaštitnih sredstava koja dolaze u obliku ogrlica i ampula.

Pet City je tu za Vas

Pet City je za svoje kupce pripremio i ektoparazitike na biljnoj bazi – na bazi prirodnih ulja, ugodnog mirisa protiv buha, krpelja i komaraca. Zbog eteričnih ulja ovi proizvodi imaju repelentno djelovanje, pružajući sigurnu zaštitu. Mogu se primijeniti nekoliko puta u tjednu ili prema uputama proizvođača. Na raspolaganju su šamponi, losioni, ogrlice, ampule i sprejevi prilagođeni različitim potrebama.

Način upotrebe varira ovisno o vrsti proizvoda. Primjerice, antiparazitni šamponi se koriste prilikom kupanja vašeg ljubimca, gdje se šampon nanosi na mokru dlaku, temeljito utrljava i potom ispire. Losioni se obično nanose na suhu dlaku i utrljavaju u kožu, dok se ogrlice jednostavno stavljaju oko vrata kućnog ljubimca.

Ampule se koriste tako da se sadržaj jedne ampule nanese na kožu ljubimca na određenim mjestima, obično na vratu ili leđima. Sprejevi se koriste prskanjem po dlaci ljubimca, uz izbjegavanje dodira s očima i nosom.

Posjetite Pet City i razgovarajte s našim stručnim osobljem o najboljim opcijama antiparazitarnih tretmana za vaše krznene prijatelje. Zajedno možemo osigurati da vaši ljubimci žive zdravim životima još mnogo godina.

Vaši ljubimci, naša strast!

Tekst pripremila: Dr.vet.med. Belma Bajrektarević

Podijeli s prijateljima